روزهای اولی که در شرکت گاز استان مرکزی مشغول به کار شدم، شرکت با یکی از ISPها (گذرگاه جهانی اراک) قرارداد استفاده از اینترنت داشت. یک دامنه هم به آدرس nigc-arak.com ثبت شده بود و خالی بود. تصمیم گرفتیم از اینترنت برای تبادل اطلاعات مشترکین در بین نواحی و ستاد شرکت استفاده کنیم. دامنه جدیدی به آدرس nigc-mpgc.com ثبت کردیم و با همان گذرگاه، قراردادی برای طراحی و پیادهسازی صفحات سایت بستیم و اولین نسخه سایت شرکت را با فرمت html راهاندازی کردیم.
پس از مدتی که از شروع همکاری آقای محمدی با شرکت گذشت، به پیشنهاد و توسط ایشان طراحی سایت را تغییر دادیم و مدیریت محتوای سایت هم با خود ایشان بود. آنوقت بخشی تحت عنوان «مقالات و گزارشات» در سایت راهاندازی شد. من برای خالی نبودن عریضه (؟!) تصمیم گرفتم سلسله مطالبی تحت عنوان ICT بنویسم و در سایت منتشر کنیم. اولین بخش آن در تاریخ 8 اردیبهشت 83 و دومین (و آخرین؟!) بخش آن در تاریخ 14 تیر 83 منتشر شد. در ادامه این نوشتار، مطالب منتشر شده میآید. راستی اینرا هم اضافه کنم که نسخه فعلی سایت شرکت گاز استان مرکزی، نسخه سوم میباشد.
ICT1
با سلام خدمت کلیه خوانندگان گرامی این مطالب و تشکر پیشاپیش از حسن توجه شما علاقمندان به دانش IT
مقدمه
ادامه حیات انسان بعنوان یک موجود اجتماعی، مستلزم وجود سه منبع اساسی یعنی غذا – انرژی و اطلاعات است. عصر کنونی قرن تکنولوژی اطلاعات نامگذاری شده است. تکنولوژی اطلاعات امروزه نقش اساسی در پیشرفت جوامع بشری دارد. با توجه به نقش و اهمیت این تکنولوژی و اینکه جنبههای مختلف زندگی هر یک به گونهای به آن وابسته و یا از آن متاثر شدهاند، بر آن شدم سلسله مطالبی پیرامون کامپیوتر و اطلاعرسانی تهیه کنم و از طریق کامپیوتر و وسائل اطلاعرسانی در اختیار دیگران قرار دهم (زکات العلم نشره). کوشش میکنم حجم هر بخش به گونهای باشد که هم بنده مجال نوشتن یابم و هم شما حوصله خواندن.
باب اول
تعریف کامپیوتر: کامپیوتر (رایانه) یک ماشین قابل برنامهریزی است. ماشین چیزی است که کارها را آسان میکند و برنامه، مجموعه ای از دستورالعملهاست. قابلیت برنامهریزی این امکان را فراهم کرده است که از کامپیوتر در کاربردهای مختلف بتوان استفاده کرد. در تصویر زیر یکی از کاربردهای کامپیوتر را مشاهده می کنید:
کاربرد کیس کامپیوتر بعنوان منقل
قابلیت مذکور در کامپیوتر ایجاب میکند که ما به کامپیوتر برنامه بدهیم . یعنی کامپیوتر بدون برنامه هیچ کاری نمیتواند بکند . حتی لحظه اولی که آنرا روشن می کنیم، عملیات آغازینی که انجام میشوند بایستی برنامهریزی شده باشند . بنابراین ”مزیت چندکاره بودن این ماشین به زحمت برنامهنویسی برای آن در!”
تعریف تکنولوژی اطلاعات (Information Technology): تکنولوژی اطلاعات یا IT عبارت است از مجموعه تکنیکها – علوم و مهارتهای مرتبط با تولید – اشاعه – انتشار – نگهداری – پردازش و انتقال اطلاعات که در سه گروه اصلی سختافزار – نرم فزار و ارتباطات شناسایی میشود. لازم به ذکر است که اصطلاح ICT که مخفف Information & Communication Technology به معنی تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات است نیز در ادامه مباحث IT مطرح شده و امروزه مصطلح گردیده است.
تعریف داده (Data) : ورودی های کامپیوتر و اطلاعات خام دیتا نامیده میشوند.
تعریف اطلاعات: خروجی های برنامه ها یا به عبارت دیگر داده های پردازش شده
تعریف پردازش (Process): عملیات انجام شده روی داده های ورودی برای بدست آمدن اطلاعات را پردازش مینامیم . پردازنده وسیله ای است که این عملیات را انجام میدهد و به اصطلاح عامیانه مغز کامپیوتر نامیده میشود.
این مقاله عینا در سایت شرکت گاز استان مرکزی به آدرس زیر منتشر شده بود:
http://nigc-mpgc.ir/reports.asp?id=83020801
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۸۳
ICT2
ادامه باب اول (تعاریف)
تعریف شبکه کامپیوتری: شبکه کامپیوتری مجموعهای از کامپیوترهای مستقل و دستگاههای جنبی میباشد که از طریق یک شبکه ارتباطی به هم متصل شدهاند.
همانطور که در این تعریف ملاحظه نمودید، ارتباط رکن دوم در شبکه های کامپیوتری است . امروزه وجود این ارتباط بین کامپیوتر و ارتباطات باعث متداول شدن اصطلاح C&C شده است که مخفف Computer and Communication می باشد.
تعریف اطلاعات: مفهوم تفسیر شده داده ها – دانش، بینش، شواهد یا دادههایی که میتواند استفاده و منتقل یا مخابره شود.
در قسمت قبل تعریف عامیانهتری از اطلاعات را ارائه دادم لیکن با مطرح شدن بحث ارتباطات تعریف اخیر نیز مرتبط است.
راههای کسب اطلاعات: تجربه – مشاهده – تعامل – مطالعه
تعریف دانش: ادراک حسی یا یادگیری که از طریق تجربه یا شناخت فکری حاصل میشود . دانش پایدارترین نوع اطلاعات محسوب می شود.
چندی قبل اولین سمینار تکنولوژی اطلاعات و دانش
IKT2003 – Information & Knowledge Technology
به همت دانشکده فناوری اطلاعات دانشگاه پلیتکنیک برگزار گردید که خبر آنرا در اینترانت شرکت دیدید.
فرضیه توان ۱۰ : اگر ۱۰۰۰۰ محقق باشند و هر یک از آنها یک گزارش از نتایج تحقیقات خود تهیه کنند آنگاه ۱۰۰۰۰ گزارش خواهیم داشت که از بین اینها ۱۰۰۰ مقاله در میآید و از این مقالات ۱۰۰ patent در میآید که از اینها ۱۰ محصول تولید میشود و حاصل همه اینها 1 (یک) دانش است.
تعریف اطلاع رسانی : تولید – مدیریت و بهره برداری از دانش قابل ذخیره را اطلاع رسانی گویند.
وسایل و روشهای اطلاع رسانی: آموزش – مقاله – کتاب – سمینار – سخنرانی – جلسه – روزنامه – مجله – خبرنامه – رادیو – تلویزیون – ویدئو – سینما – تئاتر – کامپیوتر – سیستمهای چندرسانهای (متن – تصویر – صدا – انیمیشن) با استفاده از CD یا DVD – بیسیم – تلفن – تلفنهای گویا – فابر – تلتکس – آگهی و شبکههای اطلاعرسانی (اینترنت – اینترانت و اکسترانت)
شبکه های اطلاع رسانی: جدیدترین وسیله و روش برای اطلاع رسانی میباشند که مبتنی بر کامپیوتر و یا شبکههای کامپیوتری بوده و میتوان گفت که نسخه توسعه یافتهای از BBS ها میباشند.
اینترنت (Internet) : اینترنت یک شبکه اطلاع رسانی جهانی میباشد که مالک خاصی ندارد و ما در بخشهای بعدی بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.
اینترانت (Intranet): اینترانت یک شبکه اطلاع رسانی داخلی (درون سازمانی) است که مبتنی بر بستر شبکه محلی و پرسرعت می باشد.
گرچه در مورد اینترنت نیز امکان اتصال پر سرعت در حال گسترش میباشد لیکن همهگیر نشده است.
اکسترانت (Extranet) : و آخری هم که اتصال به یک اینترانت از خارج از شبکه محلی (از طریق خط تلفن و مودم) میباشد. یعنی در این مورد پس از فراهم کردن شبکه محلی و راهاندازی سرویس اطلاعرسانی داخلی، امکان اتصال از خارج به اینترانت فراهم شده است.
این مقاله عینا در سایت شرکت گاز استان مرکزی به آدرس زیر منتشر شده بود:
http://nigc-mpgc.ir/reports.asp?id=83041401
تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۸۳